Tekstil industrien

Tekstil industrien

Tekstil industrien er en av verdens største bransjer, og strekker seg fra Alaska i øst til Hawaii i vest, til Kapp det gode Håp i sør og Nova Scotia i Nord. Silken fins i de orientalske strøkene, slik som i Kina og Thailand. Men fins det silken i Norge? Eller er det helt andre materialer og stoff som brukes for å lage de mest eksklusive plaggene kjent for mennesket.

Tekstil industrien har en lang brokete historie, og det har handlet om å finne materialer som man kan forme og lage klær av. Noen kommer fra dyrene mens andre kommer fra planter. Selv materialer som kan brukes til helt andre ting, kan bli nye plagg. Hamp er et slikt stoff, som også har en helt annen historie. Silke er et annet materiale, som brukes i alt fra klær til tauverk. Det er ganske utrolig å tenke på at materialet lages av en larve kalt Bombyx Mori!

Historisk bakteppe

Når man ser på tekstil industrien i dag, er den en bransje som er avhengig av billig arbeidskraft. Men slik har det ikke alltid vært. Klær ble tidlig noe menneske hadde bruk for, da skinn fra pelsdyr ofte ble brukt for å holde varmen. Det var status å ha skikkelige skinn, da man viste seg som en dyktig jeger.

Senere ble handel svært viktig, og det er ikke uten grunn man kalte den største fartsåren for Silkeveien. Silke ble oppfunnet av kineserne og brakt videre vestover på den travle handelsveien. Man kunne bytte til seg varer slik som fisk, sukker, gull, edelstener, urter og til og med kunst. Silken ble så populær blant de rike i Konstantinopel og Romerriket, at selgerne kunne leve et liv i sus og dus. Man brukte silke til å lage flotte kjoler og dresser for de fornemme og rike. De mindre velstående kunne bare stå og beundre de vakre kreasjonene.

Moderne tekstilindustri

Moderne tekstilindustri

Det skal selvfølgelig mye til for å fremstille silke og derfor er også plaggene svært dyre. Man kan kjøpe et silkeskjerf for mange hundre kroner, men man kan også lage billige varianter som lages av karbonbindinger. Vi kjenner den som polyester og fins i tusenvis av plagg.

Tekstil industrien bruker polyester i mange plagg, og har derfor blitt en av hovedgrunnene til forurensing av natur og hav. For polyester er egentlig plast, som igjen er laget av olje. Bindingene er syntetiske, men bestanddelene er naturlige. Det tar mange år å halvere plast, og mange fisker og fugler spiser denne mikroplasten. Tekstil industrien har derfor tatt store steg i riktig retning.

Tekstil industrien gjør flere ting for å redusere spredningen av mikroplast. For det første har det blitt mer satsning på naturlige stoff, slik som ull og silke. Også forskning på nanoteknologi har gjort at man kan lage vaskefrie klær som da ikke sprer plast og fiber i vann og natur. Disse tiltakene vil gjøre industrien mer fornybar og bærekraftig i årene som kommer. Det er viktig å jobbe for bevaring av miljøet, slik at tekstil industrien kan fortsette å lage klær til folk over hele verden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *