Silketrykk – industri og kunst

Vi skal arbeide oss gjennom en rekke artikler, som tar for seg silke og bruken av denne. Vi har sett en del på historien til silke, og da spesielt hvordan den ble fraktet fra Asia og spesielt Kina – til markeder i blant annet Europa. Nå skal vi se mer på hvordan dette flotte naturmaterialet, kan brukes på ulike måter. Vi kommer til å bli kjent med både produksjon, produkter og ja nær sagt alt hva silke kan brukes til. Jeg har valgt å starte med silketrykk, for noen kanskje ganske kjent – mens for andre kanskje noe de ikke en gang har hørt om. Det er mange kunstnere som har benyttet seg av silketrykk, blant annet for å formidle politiske budskap.

Grafisk trykkemetode for bilder

Det er mange detaljer når det kommer til denne grafiske trykkemetoden, men jeg skal ta hovedtrekkene og ikke minst litt av opprinnelsen og det historiske. Silketrykk kan gjøres på papir, plast, metall, glass, keramikk og tekstiler, og fargen det trykkes med blir påført gjennom en duk. Silketrykk er navnet på både avtrykket og selve teknikken, og mange kaller det også for serigrafi.

Opprinnelig fra Japan

Det at denne formen for trykking av motiver/bilder opprinnelig kommer fra Asia, er kanskje ikke noen overraskelse – selv om man kanskje skulle tro at det var Kina. Noen som tidlig tok i bruk denne metoden, var USA som allerede på tidlig 1900-tallet brukte det til produksjon av reklameplakater.

Fra reklametrykk til kunst

Den dag i dag brukes faktisk silketrykk i ganske stor grad innenfor industrien, slik som jeg allerede har nevnt til reklameplakater, men også på tekstiler og gjenstander. Men kunstens verden oppdaget også denne flotte måten å lage bilder på, så fra cirka 1930 og fremover så var det mange kunstnere som benyttet silketrykk i sin produksjon av bilder.

Fra reklametrykk til kunst

Andy Warhol på 1960-tallet

Dette var en kjent kunstner på 1960-tallet, som i stor grad benyttet seg av silketrykk i pop – og popart dette tiåret. Hans verker ble i større og større grad preget av silketrykk, og avtrykkene var ofte i sterke farger med klare linjer. Det er jo også slik vi kjenner andre verker innen kunsten, når det er silketrykk som er valgt som metode. Ett tiår senere kom det annen type kunst inn i silketrykkproduksjonen, og det var den politiske kunsten. Man kunne se denne utviklingen både nasjonalt, men også internasjonalt. Her hjemme var det vår egen Per Kleiva, som kanskje var den mest ivrige på å bruke silketrykk i sine verker.

Silketrykking kom til Norge

Som allerede nevnt så brukte Per Kleiva silketrykk som metode på 1970-tallet, men landets første silketrykkeri så dagens lys mange år før dette. Det var Bjarne Ingvald Nilsen som åpnet sitt eget silketrykkeri i Oslo, og dette skjedde i 1936 altså fire år før krigen brøt ut. Han reiste til USA hvor han gikk i lære hos japanere, og tok med seg teknikken hjem til Norge. Hvor mange slike trykkerier som etter hvert ble etablert i Norge, har jeg ikke noe tall på i skrivende stund.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *