Silkens historie utenfor Kina

Vi vet i dagens samfunn at silke er et stoff som har svært mange bruksområder, men at det også finnes stoffer som på mange måter likner litt på den naturlige silken. Ett slikt stoff hvor silken har vært forbilde om man kan si det på den måten, er uten tvil stoffet nylon. Hvorfor nylon i det hele tatt ble funnet opp, skyldes faktisk 2.Verdenskrig, og dette kommer vi tilbake til i denne artikkelen. Hva silke har betydd for kanskje spesielt Kina, er nok også noe vi skal belyse nærmere. Jeg har ikke oversikt over alle land som etter hvert startet med produksjon av silke, men vi skal i alle fall besøke de mest kjente av landene som driver med slik produksjon. Det at det var en gruppe med munker som tok med seg fremstillingsmåten av silke ut av Kina, er kanskje noe som er ukjent for mange av oss.

Korea kom etter Kina

La oss se litt på dette med munkene som hjalp Korea med å starte opp produksjon av silke, for Korea var det første landet utenfor Kina som kastet seg og silken og alt den førte med seg. Munkene smuglet faktisk levende pupper ut av Kina og til Byzantium i Korea, etter at Kina etter beste evne hadde holdt produksjonsmåten hemmelig i mange mange år. Det var rundt 550 at hemmeligheten ble kjent for Korea, men det var bare den koreanske staten som kunne tilvirke det ettertraktede stoffet i starten.

USA, Italia og India

USA, Italia og India

Men det var i middelalderen at spredningen virkelig skjøt fart, noe jeg var litt innom i en tidligere artikkel også. Land som var tidlig ute foruten Korea så klart, var USA, Italia og ikke minst India. Hva som kjennetegner den kinesiske silken sammenliknet med andre land sin silke, er noe vi skal studere senere – for stemmer det at den kinesiske silken faktisk er den beste?

Nylon

Årsaken til at vi tar en avstikker til det kunstige stoffet som heter nylon, er fordi dette kom til som en erstatning for silke. Når det bryter ut store kriger, blir tilbud og etterspørsel endret. Dette skjedde også under 2.Verdenskrig, hvor produksjon av silke til fallskjermduker naturlig nok skjøt i været. Problemstillingene med å få tak i nok silke var nok mange, men volumøkningen var nok det største problemet – at man rett og slett ikke kunne produsere like mye som behovet var. Men krigen herjet i store deler av verden, så både produksjonssteder og ikke minst transport av varer ble rammet som en følge av krigen. Det var altså på grunn av dette, at man startet med produksjon av nylon som først og fremst gikk til fallskjermer.

Silke produkter

Selv om altså fallskjermer i stor grad ble produsert av silke før mangelen av stoffet oppstod under krigen, er det mange andre produkter hvor slike benyttes. I neste artikkel blir vi å ta en titt på type produkter som mange av oss bruker, hvor silke kan være et godt og riktig valg som materiale. Raffinert undertøy og da spesielt for damer, har en lang tradisjon med bruk av silke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *