Silke fra Thailand – skinnende og glansfull

Vi har skrevet en del om produksjon av silke, og at det hele startet i Kina langt tilbake i tiden. Men det er som vi også har vært inne på, produksjon av silke i en lang rekke med land. Thailand har også en lang tradisjon for produksjon av silke, og ikke minst sying av flotte silkeklær. Thailand er naboland med Kina, og forholdene for en stabil og god silkeproduksjon er nok minst like god som i Kina. Jeg har selv vært i Thailand som turist, og også besøkt en rekke butikker og markeder hvor thaisilke selges – og her kan man uten tvil gjøre en god handel.

Skinnende og glansfull

Det er ikke et salgstriks eller en usannhet, at silke fra Thailand er mer skinnende og glansfull enn annen silke. Men det som mange spør seg, er naturlig nok hvorfor nettopp thaisilke skiller seg fra annen silke på denne måten. Det er kanskje ikke riktig å hevde at det kun er thaisilke som har disse egenskapene, men man finner i alle fall ikke maken mange andre steder.

Rikt proteininnhold

Årsaken til glansen og det at thaisilke skinner som den gjør, ligger blant annet i at den inneholder en stor mengde med proteiner. Noe som også gjør silken mer elastisk, myk og altså glansfull. Den har også fiber som er triangulære, og dette gjør at lyset reflekteres på en helt spesiell måte i silken.

Mange forskjellige typer thaisilke

Det er kanskje lett å tro at det bare er en type silke som kalles thaisilke, men dette stemmer ikke. Thaisilke kalles den fordi den er produsert i Thailand naturlig nok, men det finnes altså en rekke typer silke som thaiene produserer og lager flotte klær av. Det som skiller silketypene er hovedsakelig vevteknikk, innfarging, kokongblandingene og ikke minst trådvalg. Dette er et stort og interessant tema, som jeg anbefaler de som har interesse for silke å sette seg inn i.

Dupioni

Thailand

Dette er navnet på en av de mest kjente thaisilkene, og den kjennetegnes mest ved at den er litt knudrete – og hvorfor den er slik skal vi kort se litt på nå. Strukturen i dupioni-silken skapes fordi det brukes en blanding av kokonger fra de hvite lange og glatte tråder, til bruk av gule kokonger som har korte tråder og altså også er mer knudrete. Det er så klart veldig mye å skrive om thaisilken, og vi kommer til å ta mer om både produksjonsmåter og kanskje også litt om hvor i Thailand produksjonen foregår.

Lang levetid

Det er ikke bare dette med glansen som særpreger thaisilke, fordi den har også lenger levetid enn mange andre silker vi finner i andre land.  Den er også veldig egnet til å håndveves, og mye av produksjonen av silkeartikler i Thailand foregår nettopp på gamlemåten – altså at det veves for hånd på små lokale steder rundt i landet. Om vi tenker på nabolandene til Kina som Thailand altså er, så finner man produksjon av silke i de fleste av dem. Senere kommer det som sagt mye mer om den flotte thaisilken, og mulig vi også ser litt på indisk silke når vi først er i gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *