Fremgangsmåte og prinsipp med silketrykk

I Forrige artikkel tok jeg for meg noe av historien til dette med silketrykk, og litt om hvordan den har blitt benyttet opp gjennom årene. Det at silketrykk etter hvert også ble populær innenfor kunsten, var noe vi så både ute og hjemme. Men hvordan denne teknikken og arbeidsmetoden egentlig fungerer, er sikkert noe de fleste av dere er nysgjerrig på å vite mer om. Jeg vet at en del har vært borti silketrykk på skolen, og på den måten har stiftet noe bekjentskap til hvordan man kan jobbe med denne teknikken. Planen min er at vi senere, også skal bli bedre kjent med både norske og utenlandske kunstnere som har benyttet silketrykk i sitt arbeid.

Krever ikke store investeringer

Om man vil komme i gang med silketrykk-teknikken, trenger man i utgangspunktet ikke all verdens dyrt utstyr. Hvis man skal gjøre det helt basic og enkelt – ja så snakker vi ikke om mange kronene i kjøp av materiell. Det man uansett må ha, er en silkeduk man spenner opp og monterer på en ramme. Men det finnes også rimelige trykkebord, som er en stor fordel når man skal arbeide med silketrykk. Det er mer tungvint og kanskje også vanskeligere, å jobbe med en løs ramme enn å spenne rammen fast i et slikt trykkebord. Når man jobber på et trykkebord, har man muligheten til å senke og heve rammen med silkeduken på underlaget. Det finnes også egen silketrykk-kurs, som absolutt er å anbefale for nybegynnere. Men for all del, det er fullt mulig å prøve seg frem på egenhånd også.

Mange modeller og prisklasser

Jeg tenker nå på de enkleste modellene av trykkebord, men de finnes så klart i alle prisklasser. Men som nybegynner holder det lenge om man velger billig, og det finnes nok brukt utstyr om man søker på bruktmarkeder på nett også. De fleste trykkebord uansett prisklasse, har avsug og en vifte som gjør at papiret lettere holder seg på plass – så dette er absolutt noe som anbefales. Det at papiret holder seg rolig og på samme sted, er spesielt viktig når det skal trykkes i flere farger i flere omganger.

Viktig å være nøye for best mulig resultat

For de som ikke helt tar tråden her nå, så er det altså selve trykkplaten som er en silkeduk. Det er viktig at denne er hundre prosent plan, og denne metoden blir derfor kalt for plantrykk. Om man ikke har en trykkplate som er plan, vil man oppleve at fargene ikke fordeler seg jevnt – og deler av motivet/bildet kan utebli under produksjon.

Viktig å være nøye for best mulig resultat

Slik blir bildene overført til underlaget

Fargene trenger gjennom silkeduken, som er av type «fint vevd» Når man svabrer over silkeduken med trykkfarge, vil fargen trenge seg gjennom silken og legge seg på underlaget (stoff, lerret eller papir er mest brukt som underlag). Men for at man skal få frem motiv, kan man jo ikke fargelegge hele underlaget. Det må derfor lages sjablonger, som gjør at man tetter silkeduken der man ikke ønsker fargesetting.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *