Slike

En liten larve og et stort kunstverk

Slike er et naturmateriale med fantastiske egenskaper. Så fantastisk at flere har prøvd å skape kunstige varianter. I moderne tid har de lykkes med å skape materialer som har tilnærmet samme egenskaper. Syntetisk og regenerert kunstfiber har lettet trykket på råsilke, men de kan ikke måle seg med egenskapene til natursilke.

Spunnet av en liten larve

Natursilke er laget av sommerfugl larver. Larven spinner en kokong der den kan ligge å utvikle seg til en sommerfugl. Kokongen består av lange tråder, lange fibre, og det er dette som etterhvert blir til silke. Dessverre må larven bøte med livet, og får aldri utvikle seg til en sommerfugl. Derfor blir den kalt en silkeorm. Dette gjelder spesielt for artene som har blitt hybrider som ikke lenger kan utvikle seg til sommerfugler. De lever kun for å spinne kokonger.

Hva gir hver kokong?

Silkeormen kan spinne opptil 4000 meter med fiber. Dessverre er det ikke alt som kan brukes. Det ytterste og innerste laget kalles flokksilke. Fibrene er skadet, og kan ikke brukes til høy kvalitets silke.

Midtpartiet, som er på mellom 500-1200 meter kalles haspesilke eller ekte silke. Dette materialet blir spunnet og blir til fantastiske klær og kunstverk.

Flokksilken blir kuttet opp i passende lengder. Så blir de kardes, kjemmes og spunnet. Resultatet blir spunsilk, som brukes som sytråd, fløyel eller plysj. Fremstillingen av spunsilk skaper litt rester, som blir tatt vare på. Resultatet er silk noil. Av dette lages det et ujevnt kardegarn, som har nupper og ujevnheter; bourettsilke.

Fra en larve får vi:

  • Flokksilke
  • Ekte silke
  • Spunsilk
  • Silk noil
  • Bourettsilke

Alt dette brukes i flere forskjellige produkter.

Dessverre kreves det store mengder kokonger. Fra 50 000 larver kan vi forvent å få omtrent 1000 kg kokonger, som igjen gir rundt 120 kg råsilke.

Natursilke er laget av sommerfugl larver
Natursilke er laget av sommerfugl larver

Flere typer råsilke

Utgangspunktet er en larve som spinner en kokong, og kokongen blir bløtlagt og silketrådene blir utvunnet. Så finnes det forskjellige silkeorm arter. Det som regnes som aller vakrest og dyrest er fibrene utvunnet fra morbærsilkeormen. Denne har den glatteste strukturen, og sterkeste fibrene. Ofte er fibrene hvitt, gult eller oransje. En svak farge, men tydelig i sin opprinnelige form. Silke fra andre silkeormer kan ha en annen bunnfarge, slik som rødlig, lysebrun eller mørkebrun.

Heldigvis påvirker ikke råsilkens farge muligheten for å farge den ferdige silken i flotte farger. Ved farging, beholder silken sin naturlige glans så fargene får skinne.

Dyrt og eksklusivt

Mange av oss liker det litt spesielle, det litt uvanlige, det som ikke er så lett å få tak i. Vi liker å utfordre oss selv.  Det er jo derfor mange av oss liker å kose oss på nettsider som chess og pokerstars. Vi jakter på en seier, på det lille ekstra som ikke er så lett å få tak i.

Gullgravere leter etter gullet i bakken, IT-utviklere strever etter å finne den nyeste teknologien og designerne vil ha silke av topp kvalitet. Et rimeligere alternativ til natursilke, nemlig kunstsilke, er kommet på markedet, men det er ikke det samme. Designerne vil ha det beste.

Natursilke er dyrt å fremstille. En stor mengde larver må passes på, få rett mat og kokongene må overvåkes. Dette krever ansatte med god kunnskap og mange nok til å håndtere larvenes behov. Videre må man ha lokaler med rett varme og fuktighet.

Kokongen må plukkes, legges i varmt vann for å drepe larven og fibrene må forsiktig løsnes. Igjen en tidkrevende prosess. Dette rå-produktet må foredles i flere trinn for å få et godt produkt. Resultatet er vakkert, med fantastiske egenskaper, men eksklusivt og dyrt.

Vakre produkter

Silken er dyr, så designerne tar seg ekstra flid med både farger, brodering og andre dekorative elementer.  Resultatet er små kunstverk, spesielt med tanke på de mer eksklusive produktene.

Kongelige og adelige har alltid kledd seg i silke og mange av antrekkene henger i museer og slott verden over.  Det er arvestykker og glimt av en annen tid.

Det er også mange andre produkter som er laget av silke. Dette inkluderer duker, broderte bilder som henger på veggen, gardiner, og mye annet. Silketråd brukes i broderier for å gi flott farger og et eksklusivt uttrykk.

Silkeormens fremtid

Silkens fremtid er usikker. Det er rettet kritikk mot fremstillingen av silke ettersom silkeormen ikke overlever prosessen. Noen produsenter har eksperimentert med nye måter å åpne kokongen på så silkeormen ikke skades i prosessen. En kokong er liten og det er vanskelig og tidkrevende å skulle prøve å åpne hver enkelt for hånd.

Samtidig skjer det hele tiden fremskritt, så det er ikke umulig at vi i løpet av få år vil se silke som produseres på en mer skånsom måte.

Samtidig har markedet for naturlig silke blitt mer snevert. Prisnivået gir en begrenset kundekrets, så industrien er sårbar for små endringer i moteindustrien

Natursilke
Natursilke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *