Dette er silke fra naturen

Jeg kan ikke si at jeg har så mye erfaring med silke, tenker da på bruken av den. Jeg kan huske at jeg kjøpte et sengesett i silke for mange år siden, da jeg jobbet i den del av verden hvor bruk av silke er utbredt. Det finnes mange flotte klær som er laget av dette stoffet, og det føles nok lett og luftig å ha på seg kan jeg tenke meg. Men det er ikke produkter av silke vi nå skal ha fokus på, men heller ta det helt fra bunnen av slik at kunnskapen om dette naturproduktet først er på plass. Etter hvert skal vi se på produksjon, handel og bruk av silke opp gjennom historien. Hva brukes silke til foruten klær og tekstiler, og hvordan er det silken havner i butikken eller for salg på annen måte.

Proteinfiber

Proteinfiber

Vi snakker her om naturlig proteinfiber, som produseres av en spesill type sommerfugler. Fiberen som sommerfuglen produserer, blir brukt til å lage klær og tråder som opp gjennom historien har blitt sett på som en luksusvare – det er altså natursilken vi her snakker om. Navnet på sommerfuglen eller nattsvermeren for å være mer presis, er Silkeorm og det er larvene fra denne arten som lager naturlig silke. Den er kresen når det kommer til føde, da det eneste som står på menyen er løvet fra morbærtrær. Opprinnelig stammer denne arten fra den nordlige delen av Kina, og vi vet vel alle at Kina er en stor produsent av silke.

Silkeormen

Sommerfuglen Silkeormen har naturlig nok fått sitt navn fordi den spinner råsilke, og trådene som disse insektene lager er opp til 900 meter lange. Silkeormen har svært god appetitt, og kan spise livretten sin morbær løv døgnet rundt.  Dette gjør sitt til at de vokser utrolig raskt, og de skifter skinn når hodene deres blir mørkere. Etter fire skinnskifter får de en mer gulaktig farge, samtidig som skinnet blir mindre.  Dette er et tydelig tegn på at de snart er klare for å produsere råsilke, spør du meg så er naturen ganske så utrolig.

Utviklet i Kina lenge før Kristus

Det er mye som tyder på at silke ble utviklet allerede cirka 6000 år før Kristus, men det man med sikkerhet kan si var at Kina produserte silke 3000 år før Kristus. Det er historier som forteller at det var Xi Ling Shi, som stod for oppdagelsen og hun var faktisk en keiserinne i Kina på den tiden.

Keiserinnen Xi Ling Shi

Man tror at dette med at Xi Ling Shi var keiserinne, er forklaringen på hvorfor det var keiseren selv som brukte silkeklær. Men etter hvert ble silken tatt i bruk også av vanlige kinesere, og i andre deler av Asia. Det oppstod raskt en god handel med silke, og etterspørselen steg raskt også utenfor Asias grenser. Dette var begynnelsen på den kjente Silkeveien mellom Kina, Europa, Midtøsten og India. Men dette kommer det mer om senere, og om alle rutene som gikk mellom land og verdensdeler. Vi skal også se hvilke land som etter hvert startet med produksjon av silke, en produksjon som Kina var alene om i lang tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *