Silkeveven.no

2013: Weaving across borders

Samarbeidsprosjekt mellom Silkeveven, Norges Husflidslag og Nanjing Silkeinstitutt.

 

Studioopptak i Nanjing TV til et eget program om seminaret og norske tekstiltradisjoner.. I panelet fra venstre: Programleder Qian Kun, Tove Gulsvik, Husflidskonsulent/Fagutvalg i Vev, Marit Jacobsen, direktør i Norges Husflidslag og Guo Yaxiang, Silkeveven.

De norske tekstilkunstnerne Hege Bratsberg og Jon Pettersen i utstillingen.

Guo Yaxiang, Silkeveven,  intervjues av Jiangsu TV Educational foran utstillingen av norske åkler.

Guo Yaxiang, leder av Silkeveven, orienterer kinesiske deltakere på seminaret om programmet.

Generalkonsul Øyvind Stokke ved det norske konsulatet i Shanghai åpner seminaret Weaving across borders utenfor Nanjing Silkeinstitutt.

 

Workshop våren 2012

Elever fra 7. klasse ved Korsmo skole studerer den store drageveven. Hvordan kan det bli så fine stoffer av et slikt virvar av tråder?

Nærkontakt med silke rett fra kokongen. I varmt vann løser silketråden seg slik at den tynne tråden kan trekkes ut.

Med den tradisjonelle kinesiske spolemaskinen kan elevene spole opp tråden raskt og få et inntrykk av hvor mye silketråd det er på kokongene.

Elevene følger silkelarvenes utvikling. Larvene kan bare spise bladene av morbærplanten.

Med biter av vevde silketekstiler, silketråd og gulltråd lager elevene sine egne komposisjoner. Samtidig blir de kjent med tekstilene.

Guro (nærmest) og Emilie fra 7. klasse ved Slåstad skole i full sving med tekstilbiter, saks, fargeblyanter og lim.

 

2011:

Kåring av vinnere i tegnekonkurransen

Søndag 19. juni var det kåring av vinnere og premieutdeling i den store tegnekonkurransen som har pågått i en drøy måned. Av de mer enn 300 tegningene som kom inn, ble 15 premiert, og én tegning vant hovedpremien - en reise til Kina for to personer.

Alle premier er gitt av Silkeveven.

Med denne fine tegningen vant Pernille Østby (7. klasse ved Sand sentralskole) hovedpremien i tegnekonkurransen - en reise for to til Kina (vinneren og en voksen ledsager fra familien), med Guo Yaxiang i Silkeveven som reisefølge og guide.

Les mer i Odalsportalen.

Kjempepandaen, som har vært tegnekonkurransens "beskytter", er et svært rolig og godlynt dyr. Likevel er den flink til å klatre og hviler ofte oppe i trær.

Kjempepandaens naturlige leveområder er høytliggende bambusskoger i Kina. Pandaen lever nesten utelukkende av bambus og bruker minst halvparten av døgnet til å spise. Den må spise ti kg bambus hvert døgn for å overleve.

Fordypning i klasserommet

Fjerdeklassingene ved Korsmo skole hadde svært kreative timer med ivrig diskusjon om miljøtemaer og fordypning i bøker fra skolebiblioteket. Dette må være lystbetont læring på sitt beste.

Levende skattkammer

Cecilie Bakken (til venstre) og Christine Ausen Narmo tegner motiver fra den tropiske regnskogen, selve skattkammeret av liv på vår planet. 

Samspill

Anna Nicoline Lindstrøm (til venstre) og Martine Karrestad Severinsen har valgt samspill i naturen som tema og tegner sommerfugler som kommer til blomster. Fordypningen gir økt forståelse av hvordan planter og dyr i naturen lever i et fint og sårbart samspill som vi mennesker lett kan ødelegge.

 

 

Vever fra Tujia-folket i Hunan-provinsen. Flere kinesiske folkegrupper deltok med sine spesielle håndverkstradisjoner..

Marianne Vedeler, Kulturhistorisk Museum i Oslo, holder foredrag om vikinger og silke.

 

Norske og kinesiske studenter i kreativt samarbeid med brikkevev.

De norske deltakerne på seminaret samlet foran Nanjing Silkeinstitutt

Marit Jacobsen, direktør i Norges Husflidslag og Wang Baolin, direktør ved Nanjing Silkeinstitutt, knytter vennskapsbånd.

 

 

 

 

Guo Yaxiang forklarer om hvordan den store drageveven virker. I flere tusen år er silkestoffene for den kinesiske keiseren vevd på slike vevstoler.

Arbeid med enkle, små båndvever gir innsikt i grunnprinsippene for veving.

Denne fine katten i silke og med værhår av ekte gulltråd er laget av Nora i 7. klasse ved Korsmo skole.

Et fargerikt og flott tre med solstråler og utløpere av gulltråd, laget av Thomas fra 7. klasse ved Sander skole.

Guro fra 7. klasse ved Slåstad skole laget denne fine planeten med en sommerfugl som symboliserer livet på jorda.

 

 

 

 

 

Panda og bambus i Låvegalleriet

Samtidig med premieutdelingen 19. juni åpnet også Norges største pandasamling og bambusutstilling i Låvegalleriet. Pandasamlingen er en gave fra Ruth Gundersen fra Haga ved Årnes. Hun har gjennom en årrekke engasjert seg i vern av truede dyrearter og bygd opp en stor samling, som kan inspirere og motivere andre. Utstillingen blir stående gjennom sommeren.

I kinesisk tradisjon skal en virkelig kunstner kunne fange bambusens egenart og innerste vesen i ulike situasjoner. Bøyd for vinden, struttende mot solen eller knuget av snø. Bambusen brukes til nesten alt man trenger i livet og har stor symbolverdi i Kina. Den står som et forbilde for menneskene. Selv om den knuges og undertrykkes, retter den seg alltid opp igjen.

Kreativitet i biblioteket

Biblioteket er et fint sted å hente kunnskap, ideer og inspirasjon. Det var stor aktivitet i Sør-Odal bibliotek i tilknytning til tegnekonkurransen.

Sandra Melissa Sande og Victoria Hoff (begge 11 år) fordyper seg i ulike temaer. Sandra tegner et motiv med sårbar arktisk natur, mens Victoria fordyper seg i kjempepandaen.

Ruben Aastebøl (t.v.), Alexander Martinsen og Isak Aastebøl (10 år) synes kjempepandaen er et spennende motiv, og mens tegningene blir til finner de ut en masse om dyret og hvordan det lever.

Inspirasjon

Fjerde klasse fra Korsmo skole på besøk i biblioteket for å studere panda- og bambusutstillingen og hente inspirasjon til tegnearbeidet.

Anna Edvardsen tegner aper som svinger seg i lianene, et eksempel på hvordan dyr bruker naturmiljøet på mange forskjellige måter.

Andrine Fjeld Haukerud (til venstre) tegner ei fin ugle, som speider fra en kvist med skarpt blikk. Uglene jakter om natta og har et svært godt nattsyn.