Silkeveven.no

Fra silketråd til internett

Avbildninger av silkelarver er funnet på bein, blant annet en liten beholder av elfenbein datert til 6900 år fra Hemudu i det østlige Kina .

Fra enkle symboler som viser knipper av silkekokonger til tegnet for silke

Ifølge en gammel kinesisk legende var det Xi-Ling Sheh, kona til den legendariske "gule keiser" Huang-di, som oppdaget silken i år 2640 f.Kr. En silkekokong hadde falt fra et morbærtre opp i en tekopp. Da Xi-Ling prøvde å fjerne den, hadde silken løst seg i det varme vannet. Hun fikk den fine silketråden i fingrene slik den unge jenta på bildet viser.

I virkeligheten ble silken oppdaget tidligere, for mer enn 6000 år siden.

Det kinesiske tegnet for silke utviklet seg fra enkle avbildninger av et knippe silkekokonger som trekkes opp fra vannet. Etter hvert fikk tegnet en mer stilisert form.

Silkens betydning i kinesisk språk og historie kommer blant annet til uttrykk ved at minst 200 ord inneholder det enkle tegnet for silke. De fine silketrådene i renningen har gitt opphav til et stort antall ord som uttrykker sammenhenger, forbindelseslinjer, retningslinjer, relasjoner. De to kinesiske ordene for "nett" og "kontakt", som begge inneholder tegnet for silketråd, danner sammen det moderne ordet "internett".

Det er også en teknologisk forbindelse fra den kompliserte kinesiske vevstolen til datateknologien og det verdensomspennende internett. Da slike vevstoler ble tatt i bruk i Europa på 1700-tallet, ble det utviklet hullkort for å styre trådene. Tidlig på 1900-tallet ble hullkortsystemet tatt i bruk i den gryende datateknlogien. Dermed begynte en teknologisk utvikling som førte fram til internett, det ypperste uttrykk for kontakt mellom mennesker.

Silketråden løser seg i varmt vann.

silke

avtale

retningslinjer

renning

nett

kontakt

internett